gepubliceerd: 11-10-2018
Panteia heeft deze zogenaamde afgeleide effecten berekend met haar PRISMA-M model, een macro-economisch model van de Nederlandse economie waarin het bedrijfsleven nader wordt gedetailleerd naar een twintigtal sectoren, waarbinnen ook een onderscheid wordt gemaakt tussen MKB en grootbedrijf.
De negatieve effecten zijn geconcentreerd in de drie direct getroffen sectoren: landbouw, voedings- en genotmiddelenindustrie, en groothandel. Vanwege een afnemende werkgelegenheid daalt het beschikbaar inkomen. Hierdoor daalt de binnenlandse vraag. Verder nemen vanwege een geringere productie ook de bedrijfsinvesteringen af.
Op kortere termijn is de economische schade voor Nederland groter dan op langere termijn. Per saldo is de schade over 5 jaar 0,03% van de Nederlandse economie ofwel 220 miljoen en over 10 jaar 0.02%, ofwel 140 miljoen Euro.
Bij een langdurige Russische boycot van de landbouwproducten wordt de afnemende uitvoer in de getroffen sectoren namelijk deels gecompenseerd door extra uitvoer in andere sectoren. Dit komt omdat de teruglopende werkgelegenheid de lonen onder druk zet. Hierdoor verbetert de Nederlandse concurrentiepositie. Zo bedraagt de afname van de uitvoer van de marktsector uiteindelijk circa 170 miljoen Euro, tegen een oorspronkelijke afname van circa 300 miljoen Euro.
Wilt u beleidsscenario’s laten doorrekenen op hun effecten voor de Nederlandse economie met Panteia’s PRISMA-M dan kunt u contact opnemen met Ton Kwaak en/of Jan van der Linden.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00