Antisemitisme in het onderwijs

gepubliceerd: 11-10-2018

De media berichten regelmatig over antisemitische incidenten in het voortgezet onderwijs. Begin 2012 vond een dergelijk incident plaats op een Joodse school in Frankrijk, waarbij een docent en drie leerlingen omkwamen.

Naar aanleiding van dit incident besloot een Joodse middelbare school in Amsterdam om de veiligheidsmaatregelen opnieuw aan te scherpen. Dit voorbeeld laat zien dat antisemitisme in het voortgezet onderwijs reële en gevaarlijke consequenties kan hebben.

Panteia doet in opdracht van de Anne Frank Stichting onderzoek naar antisemitisme in het voortgezet onderwijs. Het onderzoek moet leiden tot een feitelijk beeld van de omvang, aard en achtergrondkenmerken van antisemitische incidenten. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting dit najaar bekend.

Aanleiding voor het onderzoek is het gebrek aan recente cijfers over de omvang en aard van antisemitische incidenten in het voortgezet onderwijs. Het laatste onderzoek dateert uit 2004. Toen bleek dat 49% van de docenten het afgelopen jaar getuige was geweest van ‘grievende opmerkingen over joden c.q het bagatelliseren van de Holocaust’. Overigens was het onderwerp van dat onderzoek agressie en geweld in het onderwijs.

Antisemitisme leidt tot veel commotie. Dit jaar nog leidden antisemitische uitspraken van een Turks-Nederlandse jongen in de documentaire ‘Onbevoegd Gezag’ tot veel ophef. Mede daarom heeft het huidige onderzoek de aandacht van Minister Asscher van Sociale Zaken. Hij wil samen met de Minister van Onderwijs ‘de uitkomsten van deze onderzoeken gebruiken om te kijken of aanvullend actie nodig is’.

Voor het onderzoek zijn 450 middelbare scholen benaderd. Deelnemende scholen ontvingen een pakket met zes vragenlijsten, die docenten geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst konden invullen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00