Arbeidsmarkteffectrapportage (AER) transitie jeugdzorg

gepubliceerd: 11-10-2018

Wat heeft de transitie van jeugdzorg naar gemeenten voor gevolgen voor de werknemers in deze sector? Uit onderzoek van Panteia komt naar voren dat de transitie hoe dan ook tot een daling in de werkgelegenheid zal leiden.

Op verzoek van sociale partners heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een arbeidsmarkteffectrapportage (AER) laten uitvoeren naar de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten. Doel van de AER is om inzicht te krijgen in de (mogelijke) arbeidsmarkteffecten als gevolg van de transitie en transformatie van de jeugdzorg naar gemeenten. De inzichten uit het onderzoek willen het ministerie van VWS en de sociale partners benutten om zo nodig beleid in te zetten om eventuele ongewenste effecten te voorkomen.

Verlies van omzet Gemeenten krijgen te maken met een efficiencykorting van 15% en verwachten dan ook minimaal 15% op het huidige macrobudget voor jeugdzorg te gaan bezuinigen, waarbij soms ook percentages van 25% tot 40% zijn genoemd. De transitie jeugdzorg zal, in een nog niet nader te bepalen mate, leiden tot omzetverlies in de huidige tweedelijnsjeugdzorg. Dit omzetverlies kan veroorzaakt worden door minder inkoop van jeugdzorg door gemeenten in absolute zin, en/of door verschuiving van inkoop naar gemeentelijke- of welzijnsorganisaties of nieuwe toetreders.

Het is onvermijdelijk dat omzetverlies leidt tot minder werkgelegenheid bij de huidige aanbieders. Over het algemeen wordt verwacht dat de bezuinigingen terecht komen bij zowel uitvoerend personeel, als bij management en ondersteuning, als bij overhead. Als gevolg van een toenemende ambulantisering kan binnen de residentiële zorg wellicht op termijn worden bezuinigd op de kosten van gebouwen, hoewel met het afstoten van gebouwen in eerste instantie frictiekosten gepaard zullen gaan.

Het verlies van werkgelegenheid zal deels leiden tot gedwongen ontslagen, maar zal deels ook opgevangen kunnen worden met het niet verlengen van tijdelijke contracten en natuurlijk verloop. Ook zal een deel van de overtallige medewerkers aan de slag gaan bij de nieuwe toetreders of gemeentelijke organisaties, waar ze te maken kunnen krijgen met andere arbeidsvoorwaarden.

Opzet onderzoek Het onderzoek behelsde een kwantitatief en kwalitatief gedeelte. Het kwalitatieve onderzoeksdeel bestond uit deskresearch, interviews met 13 koplopergemeenten en 28 jeugdzorgaanbieders (Bureaus Jeugdzorg, overige aanbieders van provinciale jeugdzorg, aanbieders van jeugd-lvb en aanbieders van jeugd-ggz), 13 interviews met branche- en beroepsorganisaties en drie expertmeetings.

In het kwantitatieve onderzoeksdeel is een nulmeting en doorrekening van de scenario’s uitgevoerd. Met de nulmeting is de huidige situatie op de arbeidsmarkt voor jeugdzorg en -welzijn in beeld gebracht. Ook zijn scenario’s doorgerekend om inzicht te krijgen in mogelijke effecten van de transitie jeugdzorg op de arbeidsmarkt jeugdzorg en welzijn.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00