Architectenbranche hard geraakt door coronacrisis

gepubliceerd: 27-05-2020

De coronacrisis heeft Nederland in zijn greep. De economische gevolgen ervan worden gevoeld in vrijwel alle sectoren, zo ook de architectenbranche.

Door de coronacrisis ervaren veel architectenbureaus (62%) productiebelemmeringen, zoals onvoldoende opdrachten, stagnatie van projecten, bemoeilijkte acquisitie en inefficiëntie door thuiswerken. Dit blijkt uit de BNA Conjunctuurpeiling voorjaar 2020.

 

Als gevolg van de stagnaties is de werkvoorraad van architectenbureaus licht gedaald van gemiddeld 4,7 maanden in het najaar van 2019 naar 4,1 maanden in het voorjaar van 2020.

 

De effecten van de coronacrisis zijn vooral goed zichtbaar in de prognoses voor heel 2020. Circa 3 op de 4 architectenbureaus verwachten een daling in het aantal nieuwe opdrachten en de omzet voor heel 2020. Hiermee liggen de huidige prognoses onder het niveau van 2011-2013 gedurende de financiële crisis. Architectenbureaus verwachten ook effecten op de tarieven en het medewerkersbestand door de coronacrisis, maar minder sterk dan op het aantal nieuwe opdrachten en de omzet. Ongeveer 1 op de 3 architectenbureaus verwacht een daling in het aantal medewerkers en een daling van de tarieven.

 

Dat architectenbureaus zich zorgen maken is duidelijk. Voor de coronacrisis tot aan 2015 waren bureaus altijd overwegend positief gestemd wat betreft de prognoses voor opdrachten, omzet, medewerkers en tarieven: nooit meer dan 20% van hen verwachtte een daling.

 

Wat betreft het type opdrachtgever verwachten bureaus met name een afnemend belang in het bedrijfsleven en bij particulieren voor heel 2020. Deze prognoses volgen die van de marktsectoren: bureaus verwachten vooral een afnemend belang in kantoren, winkels en woningen voor 2020. Echter de sector gezondheidszorg neemt toe aan belang.

 

Over de BNA Conjunctuurmeting

Twee keer per jaar peilt Panteia in opdracht van de BNA de conjunctuur bij de leden van de BNA. De Conjunctuurpeiling gaat in op productiebelemmeringen, werkvoorraad, opdrachten, omzet, honoraria, medewerkers, type opdrachten, opdrachtgevers en deelmarkten. Dit geeft inzicht in de actuele marktverwachtingen van bureaus.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00