CAO vernieuwing in de metalektro

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia heeft in opdracht van de werkgeversorganisatie FME een advies uitgebracht.

Het advies geeft antwoord op de volgende vraag: Wat is het optimale proces van arbeidsvoorwaardenvorming in de metalektro, rekening houdend met de wensen en de behoeften van de bij FME aangesloten bedrijven en hun werknemers die onder de cao Metalektro vallen, en welke effecten zijn te verwachten bij verschillende alternatieven, specifiek met betrekking tot de arbeidsverhoudingen op alle niveaus?

Aanpak Het project is in de periode februari-mei 2014 uitgevoerd. Daarbij is een trechteraanpak gevolgd van open interviews met sociale partners, werkgevers, werknemers en wetenschappers, naar een half-gestructureerde aanpak via een online discussieplatform naar twee gestructureerde online vragenlijsten voor werkgevers en werknemers. De eerste elementen zijn gebruikt om de problematiek inhoudelijk te verkennen om deze vervolgens naar alternatieven te kunnen vertalen. De online vragenlijsten zijn vervolgens gebruikt om de alternatieven kwantitatief te onderbouwen. Hierbij is onder meer gekeken naar ervaringen in andere sectoren en zijn adviezen ingewonnen van gerenommeerde wetenschappers op het gebied van arbeidsverhoudingen.

Co-creatie best mogelijke oplossing De conclusie is dat de huidige cao Metalektro niet meer aansluit bij de wensen en behoeften van zowel werkgevers als werknemers. Bedrijven moeten steeds sneller reageren op veranderende markten. Verder worden de verschillen tussen bedrijven in de sector steeds groter. Werknemers vinden meer zeggenschap over hun werk belangrijk. Bij zowel werkgevers als werknemers is er daarom behoefte aan meer maatwerk. Zij willen ook meer worden betrokken bij de totstandkoming van de cao. Op de huidige manier doorgaan met de cao betekent een steeds groter risico op conflicten tussen werkgevers en vakbonden. Ook neemt de kans toe op verstoorde verhoudingen binnen bedrijven. Concurrentiekracht en verdienvermogen van de metalektro kunnen alleen worden versterkt als de arbeidsverhoudingen goed zijn. Verandering is noodzakelijk, in de manier waarop de cao tot stand komt en in de inhoud. Er moet wél een cao blijven, maar met meer ruimte voor maatwerk. Co-creatie (gemeenschappelijke voorbereiding, meer betrokkenheid van iedereen, en transparante processen) geeft werkgevers en werknemers de mogelijkheid een nieuwe start te maken om te komen tot een cao (inhoud en proces) waar alle partijen zich in kunnen vinden. Co-creatie gaat beter als het mogelijk is over bepaalde arbeidsvoorwaarden in het bedrijf zelf afspraken te maken. Werkgevers en werknemers zullen zich meer betrokken voelen als er afspraken binnen het bedrijf gemaakt kunnen worden. Daarnaast maakt dit maatwerk mogelijk.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00