Decentralisatie AWBZ: ondersteuning van gemeenten door onderzoek

gepubliceerd: 11-10-2018

De gemeente Rotterdam wil een zorgvuldige en succesvolle invoering van de te decentraliseren zorg. Panteia is gevraagd de aard en omvang van de functies begeleiding, persoonlijke verzorging, kortdurend verblijf en woonzorg ZZP1-4 in kaart te brengen.

Aanvullend zal Panteia kijken hoe in Rotterdam de verbinding tussen het aanbod van welzijn en sociale werkvoorzieningen gemaakt kan worden.

De decentralisatie roept bij veel gemeenten dezelfde vragen op. Hoe ziet de doelgroep eruit die onder onze verantwoordelijkheid zal vallen, welke zorg en ondersteuning hebben zij nodig, en vooral ook hoe kan dit efficiënt verknoopt en verbonden worden met ondersteuning en welzijnsfuncties die de gemeente nu al financiert?

Om een antwoord te geven op deze vragen is inzicht nodig in de omvang van de doelgroep en de mogelijkheden en de beperkingen die de doelgroep heeft. Panteia brengt dit voor de gemeente Rotterdam in kaart. Vanuit de mogelijkheden en randvoorwaarden bekijken we welke cliëntgroepen overlap hebben met cliënten die nu al onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. En hoe slim en efficiënt AWBZ en welzijnsaanbieders mensen van ondersteuning kunnen voorzien. Dit kan bijvoorbeeld door de aansluiting van begeleiding en schuldhulpverlening, of vereenvoudiging van de keten met de jeugdzorg. Het onderzoek ondersteunt de gemeente Rotterdam bij het vormgeven van het beleid rond de te decentraliseren zorg.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00