Drie decentralisaties: synergievoordelen mogelijk door overlap

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia onderzocht voor diverse gemeenten de overlap in voorzieningengebruik bij burgers én bij huishoudens.

Volgens het CPB kunnen gemeenten bij de decentralisaties jeugdzorg, werk en zorg, financiële- en kwaliteitsrisico’s beperken doordat de doelgroepen van de drie decentralisaties elkaar deels overlappen. Dit biedt mogelijkheden voor synergievoordelen én het beter laten aansluiten van het aanbod op de vraag.

Binnen het onderzoek wordt in kaart gebracht welke voorzieningen gelijktijdig (door één persoon of binnen één huishouden) worden gebruikt: de zogenaamde ‘samenloop’ in voorzieningengebruik. Dit inzicht is verkregen door cliëntgegevens van een groot aantal instellingen te koppelen. Meegenomen zijn voorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking (AWBZ, Wmo), voor kinderen en gezinnen (jeugdzorg en speciaal onderwijs) en langdurig werklozen (WWB, WSW).

Het onderzoek levert inzicht in het aantal grootgebruikers van voorzieningen en op de voorzieningen die vaak in samenhang worden gebruikt (‘clusters’ van voorzieningen). De gemeenten krijgen hierdoor zicht op de aard en omvang van mogelijke zinvolle zorgarrangementen (samenhangende zorg). Deze informatie helpt bij het organiseren van een doelmatig, goed afgestemd en complementair aanbod.

Resultaten onderzoek Drechtsteden Het onderzoek is onlangs in de Drechtsteden uitgevoerd. Zo‘n 13% van de inwoners en 21% van de huishoudens blijkt gebruik te maken van één of meer voorzieningen zoals hulp bij het huishouden, dagbesteding, bijstand, schuldhulpverlening, de sociale werkplaats, jeugdzorg of speciaal onderwijs. Van hen maakt het merendeel van één voorziening gebruik. 3% van de burgers en 6% van de huishoudens maakt gebruik van twee voorzieningen, 1% van de burgers en 3% van de huishoudens van 3 of meer voorzieningen.

De meest gebruikte voorzieningen zijn hulpmiddelen, huishoudelijke hulp, en bijstand. Hierna volgen geestelijke gezondheidszorg voor kinderen (jeugd-GGZ), toegang jeugdzorg (Bureau Jeugdzorg), Algemeen Maatschappelijk Werk, schuldhulpverlening en de sociale werkplaats.

Binnen de (toekomstige) taken van gemeenten zijn in het onderzoek drie ‘domeinen’ onderscheiden: Zorg (bijvoorbeeld maatschappelijke ondersteuning, dagbesteding), Jeugd (jeugdzorg en speciaal onderwijs) en Werk (bijstand, schuldhulpverlening, sociale werkplaats). Voorzieningen uit het domein Zorg worden het meest gebruikt (door 8% van de burgers en 14% van de huishoudens).

Er zijn huishoudens waarin gelijktijdig gebruik wordt gemaakt van voorzieningen uit twee of zelfs drie van deze domeinen. Samenloop tussen de domeinen Zorg en Werk is het grootst: 1,3% van de huishoudens maakt van voorzieningen uit beide domeinen gebruik. Bij 0,4% van de gezinnen worden er zowel Werk- als Jeugdvoorzieningen gebruikt en bij 0,3% Jeugd- en Zorgvoorzieningen. Aanvullend wordt er in 0,2% van de huishoudens gebruik gemaakt van zowel Zorg- als Jeugd- en Werkvoorzieningen. Binnen de Drechtsteden gaat het dan om zo’n 230 huishoudens. Deze huishoudens maken veelal gebruik van bijstand in combinatie met bijvoorbeeld maatschappelijk werk, GGZ, ambulante jeugdzorg, en/of jeugdreclassering.

Klik hier voor het artikel van het CPB.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00