Evaluatie pilot aanpak levensgebeurtenissen

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia en De Beleidsonderzoekers voeren momenteel in opdracht van de Gemeente Utrecht de evaluatie uit van de ‘pilot aanpak levensgebeurtenissen’ .

Voor dit onderzoek kunnen mensen uit Utrecht telefonisch benaderd worden, voor een interview of een telefonische enquête.

De Gemeenteraad heeft op 10 december 2015 de notitie 'Utrecht inclusief: Utrechtse armoedeaanpak 2016 – 2019’ vastgesteld. Met de nieuwe aanpak legt Utrecht meer de nadruk op het vroegtijdig voorkomen van armoede en schulden en het bieden van ondersteuning, zodat mensen zichzelf financieel kunnen blijven redden en mee kunnen doen in de maatschappij. De aanpak bestaat uit verschillende maatregelen, waaronder een aanpak gericht op levensgebeurtenissen, zoals ontslag en (echt)scheiding, omdat die vaak het begin vormen van veel (financiële) problemen. Utrecht beproeft deze nieuwe aanpak eerst in een pilot. De pilot loopt van april t/m juli 2016 en bestaat uit twee instrumenten die nauw met elkaar samenhangen:

  1. Workshops rondom ontslag en scheiding, georganiseerd door U Centraal. De workshop is bedoeld als laagdrempelige ingang. Daarna kunnen mensen doorverwezen worden naar ander aanbod, zoals de cursus “grip op je financiën” of ondersteuning door een vrijwilliger.
  2. Het GRIP-budget wordt toegekend aan mensen die na 1 januari 2016 zijn ontslagen of gescheiden van hun partner én een inkomen hebben van maximaal 125% van de bijstandsnorm.
De doelstelling van de evaluatie is vierledig:
  1. Het beschrijven van de pilot levensgebeurtenissen aan de hand van cijfers over gebruik en niet-gebruik.
  2. Het evalueren van de uitvoering en de resultaten van de pilot levensgebeurtenissen, door in kwalitatieve zin na te gaan of de werkzame elementen in de praktijk zijn terug te vinden.
  3. Het beoordelen van de effectiviteit van de pilot, door in kwalitatieve zin na te gaan of mensen iets aan het aanbod hebben gehad.
  4. Het formuleren van aanknopingspunten voor de aanpak levensgebeurtenissen na afloop van de pilot.
Panteia en De Beleidsonderzoekers zetten de volgende methoden in voor dit onderzoek: deskresearch; analyse gebruik en niet-gebruik aanbod; interviews met samenwerkingspartners; interviews met deelnemers; bijwonen workshops; telefonische enquête onder deelnemers.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00