Gebruik en beleving van contant geld door retailers

gepubliceerd: 11-10-2018

Ondanks de opkomst van pinnen wordt in winkels, de horeca en op diverse andere locaties nog steeds vaker met contant betaald dan met de pinpas.

Ondernemers zijn een belangrijke schakel voor de afhandeling van betalingen met contant geld. Zij ontvangen, tellen en storten af. Er was tot op heden weinig bekend over hoe ondernemers omgaan met contant geld en wat hun behoeften zijn. Uit recent onderzoek dat Panteia uitvoerde in opdracht van DNB blijkt dat ondernemers een ambivalente houding hebben ten aanzien van contant geld. Contant geld betekent enerzijds handel en de zichtbaarheid geeft een tastbaar gevoel van beloning. Anderzijds wordt contant geassocieerd met onveiligheid en kosten.

Acceptatie Niet alle euromunten en bankbiljetten worden door ondernemers geaccepteerd. Munten van één en twee cent en het biljet van 500 euro worden door minder dan de helft van de toonbankinstellingen geaccepteerd. Opvallend is dat de acceptatie van het bankbiljet van 200 euro op 63% ligt en van 100 euro op 94%.

Voorkeur Contant is niet de voorkeursbetaalwijze van ondernemers. Het betalen met contant geld scoort bij ondernemers op zowel veiligheid, snelheid als kosten lager dan pinnen. Toch zegt maar een klein deel van de ondernemers actief te sturen op het niet contant betalen. In de praktijk worden vooral kleine prikkels en duwtjes gegeven. De wens van de klant staat voorop.

Vals geld Vals geld is een zorgpunt voor ondernemers: de helft van de retailers heeft recente ervaringen. Door veel ondernemers wordt vals geld dan ook als potentieel probleem gezien. Veel ondernemers hebben dan ook maatregelen getroffen om vals geld te kunnen herkennen. Vier van de vijf respondenten hebben hiervoor een beleid. Vooral het 50-eurobiljet en hogere coupures worden gecontroleerd. Daarvoor maakt 80% van de respondenten gebruik van detectieapparatuur. Aandachtspunt is wel de opvolging indien vals geld is geconstateerd. De aangiftebereidheid is laag.

Kosten Ondernemers zijn creatief in het voorkomen van kosten en in het zorgen voor voldoende wisselgeld. Ondernemers komen op verschillende manieren aan contant geld en proberen daarbij zoveel mogelijk kosten te vermijden. Klanten en collega ondernemers zijn belangrijke bronnen. Ook doen de meeste ondernemers met contant geld betalingen aan leveranciers en zakelijke aankopen.

Veiligheid Veel ondernemers voelen zich onveilig in het proces van omgaan met contant geld. In totaal geeft driekwart van de ondernemers aan zich op één of meerdere momenten in het geldproces (van aannemen tot afstorten) onveilig te voelen. Vooral het moment van afstorten en het vervoer van het geld naar de bank zijn veel genoemde momenten. Respondenten die gebruik maken van een waardevervoerder voelen zich minder vaak onveilig.

Toekomst De meeste ondernemers voorzien een verdere afname van contante betalingen. Een klein deel verwacht binnen vijf jaar zelfs contant niet meer te accepteren. Verder verwachten veel ondernemers een forse groei van contactloos betalen en een toename van de acceptatie van creditcards.

Over het onderzoek Panteia heeft, in opdracht van DNB een netto steekproef van 1.340 ondernemers uit zes sectoren waar toonbankbetalingsverkeer plaatsvindt bevraagd over hun gedrag en beleving in het omgaan met contant geld. Naast een enquête bestond het onderzoek ook uit een kwalitatief deel waarin zijn ondernemers in focusgroepen zijn ondervraagd over hun beleving en gedrag ten aanzien van contant geld.

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00