Havengeldtarieven in Nederland stijgen met gemiddeld 3,1%

gepubliceerd: 13-01-2020

Panteia onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de havengelden in Nederlandse binnenhavens. Deze gegevens worden gebruikt bij de actualisatie van de kostenstructuren van de Nederlandse binnenvaart en voor kostprijscalculaties.

Ook worden de gegevens verwerkt in de applicatie ‘Blauwe Golf Twentekanalen’. Door een vergelijking te maken van de tarieven in 2020 met 2019, bleek dat binnenhavens gemiddeld gezien de tarieven met 3,1% verhoogd hebben. Dat is hoger dan het door het CPB verwachte inflatiecijfer van 1,4%.

In totaal zijn er in Nederland 95 (binnen)havens die havengelden heffen bij het laden of lossen van binnenvaartschepen. Hiervan hebben 38 havens besloten de haventarieven te verhogen, met gemiddeld 6,4% voor elke haven waarbij het tarief verhoogd werd. In de overige havens bleven de tarieven gelijk. Hieronder vallen onder andere belangrijke havens zoals Rotterdam, Groningen Seaports en Harlingen.

Het gemiddelde havengeldtarief bedraagt per ton laadvermogen € 0,14. Er zijn hierbij grote verschillen per binnenhaven op te merken: de goedkoopste havens kennen een tarief van € 0,05 per ton laadvermogen of minder, terwijl de duurste havens met tarieven rekenen van meer dan € 0,20 per ton laadvermogen.

De tarieven stegen het meest in de binnenhavens van Ridderkerk (33%) en Den Bosch (25%). Ook in Leeuwarden werd een forse verhoging van 19,2% doorgevoerd. De duurste binnenhavens van Nederland in 2020 zijn Ameland, Huizen, Eindhoven, Weert, Drachten en Den Helder.

Panteia beschikt over een database met havengelden, achterliggende grondslagen en eventuele kortingen voor schone schepen. Met deze database kunnen wij binnenhavens helpen hun administratieve processen te vereenvoudigen, bijvoorbeeld door digitalisering ondersteund door reeds bestaande tools – zoals de Blauwe Golf Twentekanalen applicatie. Panteia kan daarnaast binnenhavens adviseren over de tariefstelling en de logistieke consequenties van deze tariefstelling. Ook kunnen wij inzicht bieden in het aantal havenbezoeken door havengeldplichtige schepen en zo benchmarken of uw havengeldopbrengsten wel in lijn liggen met het de potentiële opbrengsten.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00