Inventarisatie stand van zaken van de arbeidsgerelateerde zorg

gepubliceerd: 11-10-2018

In opdracht van het Ministerie van SZW heeft Panteia de stand van zaken van de arbeidsgerelateerde zorg geïnventariseerd. Aanleiding was het SER-advies ‘Betere zorg voor werkenden. Een visie op de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg.’

In reactie op dit advies heeft de minister van SZW maatregelen aangekondigd met betrekking tot de arbeidsgerelateerde zorg. Om de effecten van deze maatregelen te kunnen beoordelen, vond voorafgaand aan de implementatie de inventarisatie van de huidige stand van zaken plaats. In 2020 vind een evaluatie van de maatregelen plaats, waarbij de resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden.

De onderzoekers hebben de stand van zaken in kaart gebracht op de vier beleidslijnen waarop maatregelen zijn aangekondigd. Het gaat om de volgende beleidslijnen:

  1. Betere arbodienstverlening door meer betrokkenheid van werknemers;
  2. Meer preventie op het werk;
  3. Het vastleggen van een basiscontract voor professionele arbodienstverlening en meer bescherming voor de werknemer;
  4. Betere zorg voor werknemers door goede samenwerking tussen de reguliere gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg.
Onder elk van deze beleidslijnen zijn verschillende aspecten onderzocht. Hieronder lichten we enkele conclusies uit. Een volledig overzicht van onze conclusies is opgenomen in de samenvatting van het rapport. Het rapport is hier te downloaden.

De betrokkenheid van werknemers komt het meest direct tot uiting in de aanwezigheid van een preventiemedewerker en medezeggenschap.  57% van de bedrijven heeft naar eigen zeggen een preventiemedewerker aangesteld. In 53% van de bedrijven vindt overleg plaats tussen werkgever en werknemers over het arbeidsomstandighedenbeleid, al dan niet via het medezeggenschapsorgaan. In 30% van de bedrijven is het medezeggenschapsorgaan betrokken bij de keuze voor een arbodienst of andere arbodienstverlener.

De gemiddelde investering die werkgevers doen in preventie wordt geschat op € 15,60 per werknemer per jaar. Ruim driekwart (79%) van de bedrijfsartsen vindt dat de aandacht voor preventie naar de achtergrond is geschoven. Goede toegang tot arbeidsgerelateerde zorg draagt bij aan preventie. 60% van de werkgevers zegt op dit moment vrije toegang tot de bedrijfsarts te bieden. Vrijwel altijd vallen werknemers onder het contract voor arbodienstverlening. Daarentegen geeft 10% van de werkgevers zzp’ers toegang tot de bedrijfsarts.

In de informatieuitwisseling tussen bedrijfsarts en huisarts is ruimte voor verbetering. 45% van de huisartsen is ontevreden over de informatieuitwisseling met de bedrijfsarts en 22% van de bedrijfsartsen is ontevreden over de informatieuitwisseling met de huisarts. Ook is er ruimte voor verbetering van de samenwerking: 17% van de huisartsen is (zeer) tevreden over de samenwerking, tegen 45% van de bedrijfsartsen. Aspecten die de samenwerking beïnvloeden zijn in elk geval de onbekendheid van de bedrijfsarts en de verschillen in financieringsstructuur.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00