gepubliceerd: 11-10-2018
De onderzoekers hebben de stand van zaken in kaart gebracht op de vier beleidslijnen waarop maatregelen zijn aangekondigd. Het gaat om de volgende beleidslijnen:
De betrokkenheid van werknemers komt het meest direct tot uiting in de aanwezigheid van een preventiemedewerker en medezeggenschap. 57% van de bedrijven heeft naar eigen zeggen een preventiemedewerker aangesteld. In 53% van de bedrijven vindt overleg plaats tussen werkgever en werknemers over het arbeidsomstandighedenbeleid, al dan niet via het medezeggenschapsorgaan. In 30% van de bedrijven is het medezeggenschapsorgaan betrokken bij de keuze voor een arbodienst of andere arbodienstverlener.
De gemiddelde investering die werkgevers doen in preventie wordt geschat op € 15,60 per werknemer per jaar. Ruim driekwart (79%) van de bedrijfsartsen vindt dat de aandacht voor preventie naar de achtergrond is geschoven. Goede toegang tot arbeidsgerelateerde zorg draagt bij aan preventie. 60% van de werkgevers zegt op dit moment vrije toegang tot de bedrijfsarts te bieden. Vrijwel altijd vallen werknemers onder het contract voor arbodienstverlening. Daarentegen geeft 10% van de werkgevers zzp’ers toegang tot de bedrijfsarts.
In de informatieuitwisseling tussen bedrijfsarts en huisarts is ruimte voor verbetering. 45% van de huisartsen is ontevreden over de informatieuitwisseling met de bedrijfsarts en 22% van de bedrijfsartsen is ontevreden over de informatieuitwisseling met de huisarts. Ook is er ruimte voor verbetering van de samenwerking: 17% van de huisartsen is (zeer) tevreden over de samenwerking, tegen 45% van de bedrijfsartsen. Aspecten die de samenwerking beïnvloeden zijn in elk geval de onbekendheid van de bedrijfsarts en de verschillen in financieringsstructuur.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00