gepubliceerd: 11-10-2018
Nieuwe insteek Kans op Werk In het verleden is de graadmeter Kans Op Werk ontwikkeld, die de toekomstige kansen voor afgestudeerde mbo’ers in 40 verschillende beroepsrichtingen toont. Op basis van onderzoek van kenniscentra (soms) en (meestal) de mening van adviseurs werd voor elk beroep met een kleurtje aangegeven hoe groot de kans op werk is, uitgesplitst voor 6 districten.
SBB heeft de kwaliteit van Kans Op Werk willen verhogen. Daarom zijn Panteia en Etil gevraagd om in samenwerking met SBB Kans Op Werk (door) te ontwikkelen en uit te voeren, op basis van actuele en feitelijke gegevens over vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Kans Op Werk is vanaf 5 februari 2016 op het internet te vinden. Wederom is met kleurtjes aangegeven wat de kans op werk per kwalificatie is, op het moment dat een mbo-student afstudeert.
Wetenschappelijke basis Kans Op Werk In 2016 is Kans Op Werk voor het eerst volledig op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Daartoe hebben de onderzoeksbureaus Panteia en Etil in samenwerking met SBB de volgende methoden gehanteerd:
- Analyse en ophoging van vacatures, op het internet gevonden door vacaturespider Jobfeed en vervolgens ontdubbelt en geclassificeerd. - Bepaling van de aantallen relevante vacatures voor gediplomeerde schoolverlaters op basis van een internetenquête - Prognose van vacatures op basis van het PRISMA-werkgelegenheidsmodel van Panteia - Analyse van de deelnemers en gediplomeerden van het beroepsonderwijs - Prognose van de aantallen gediplomeerden in de komende jaren - Analyse van de concurrentie van (kortdurig) werkzoekenden en baanwisselaars voor de vacatures - Confrontatie van de vraag naar gediplomeerde schoolverlaters met het aanbod ervan - Presentatie van het arbeidsmarktperspectief per opleiding (crebo) en arbeidsmarktregio.
De resultaten kunnen door aankomende studenten en hun ouders gebruikt worden om voor een bepaald beroep te kiezen. Ook krijgen de mbo-instellingen (ROC’s, AOC’s en vakscholen) te zien hoe hun opleidingen aansluiten op de regionale arbeidsmarkt. De ontwikkelde informatie is echter niet alleen geschikt voor de huidige gebruikers, maar is ook relevant voor regionale arbeidsmarktpartijen en branche- en sectororganisaties.
In vervolg op Kans Op Werk ontwikkelen Panteia, Etil en SBB nu een tweede graadmeter van het arbeidsmarktperspectief: dat van mbo-opgeleiden in het algemeen.
De nieuwe Kans Op Werk 2016 is openbaar en kunt u op www.kansopwerk.nl bekijken.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00