gepubliceerd: 11-10-2018
Ook bij het bereiden van vers voedsel zijn ouders angstig. Ze zijn bang dat ze iets maken dat kinderen niet mogen, ze zijn bang dat vers voedsel niet de juiste voedingswaarden bevat of ze zijn bang dat ze het eten niet hygiënisch genoeg bereiden. Potjes geven de zekerheid van ‘veilige voeding’.
Ouders geven hun kind niet wat ze zelf niet lekker vinden. De onderzoeker verwacht dat hierdoor een neerwaartse spiraal ontstaat; steeds meer ouders houden niet van groenten, en hun kinderen eten die groenten automatisch ook niet. De obese ouders benoemden dit expliciet. “Ik moet straks groenten gaan geven, maar ik lust het zelf niet. Dat voelt als je kind pesten. Hoe doe ik dat?”
Waar bedrijven als Nutricia en Nestlé de beleving van ouders als basis gebruiken bij het ontwikkelen van voedingsvoorlichting, lijkt de overheid te focussen op het verstrekken van inhoudelijk juiste informatie. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn vraagtekens bij die aanpak te zetten. Het is de vraag of een feitelijk juiste boodschap past binnen de belevingswereld van de ouders.
Het centrale advies van de onderzoeker is dan ook om bij voorlichting- en interventieontwikkeling meer aandacht aan de belevingswereld van ouders te besteden. Op dit moment worden de inzichten uit dit kwalitatieve onderzoek, gekwantificeerd.
Bekijk hier de Prezi presentatie over overgewichtspreventie.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00