Kinderovergewicht mogelijk gevolg van angstige ouder

gepubliceerd: 11-10-2018

Ouders zijn bang dat hun kind te weinig eet en het lijkt er op dat dit een oorzaak is van te veel eten geven. In voedingsvoorlichting zou daarom het onderwerp ‘angst’ meer aandacht moeten krijgen. Dit is één advies op basis van onderzoek van Panteia.

Vaak wordt gedacht dat ouders hun kinderen uit gemak of verwennerij verkeerd voeden. Maar angst lijkt  de grootste rol te spelen. Wat de onderzoeker bij de moeders aantrof, was een primaire, dierlijke neiging tot ‘zorgen dat je kind genoeg eten krijgt’. Zo geven alle moeders hun kind iets vervangends als het kind zijn avondeten niet op eet . Ook pushen moeders hun kinderen het bord leeg te eten: “Hij eet niet alles op. Daar word ik zenuwachtig van omdat ik dan denk dat hij niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.” Hoe groot het kind is lijkt hierin niet uit te maken: “Ik weet dat hij zwaar is, maar toch ben ik vaak bang dat hij te weinig krijgt.” Deze uitspraken komen voor bij hoog- en laagopgeleiden.

Ook bij het bereiden van vers voedsel zijn ouders angstig. Ze zijn bang dat ze iets maken dat kinderen niet mogen, ze zijn bang dat vers voedsel niet de juiste voedingswaarden bevat of ze zijn bang dat ze het eten niet hygiënisch genoeg bereiden. Potjes geven de zekerheid van ‘veilige voeding’.

Ouders geven hun kind niet wat ze zelf niet lekker vinden.  De onderzoeker verwacht dat hierdoor een neerwaartse spiraal ontstaat; steeds meer ouders houden niet van groenten, en hun kinderen eten die groenten automatisch ook niet. De obese ouders benoemden dit expliciet. “Ik moet straks groenten gaan geven, maar ik lust het zelf niet. Dat voelt als je kind pesten. Hoe doe ik dat?”

Waar bedrijven als Nutricia en Nestlé de beleving van ouders als basis gebruiken bij het ontwikkelen van voedingsvoorlichting, lijkt de overheid te focussen op het verstrekken van inhoudelijk juiste informatie. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn vraagtekens bij die aanpak te zetten. Het is de vraag of een feitelijk juiste boodschap past binnen de belevingswereld van de ouders.

Het centrale advies van de onderzoeker is dan ook om bij voorlichting- en interventieontwikkeling meer aandacht aan de belevingswereld van ouders te besteden. Op dit moment worden de inzichten uit dit kwalitatieve onderzoek, gekwantificeerd.

Bekijk hier de Prezi presentatie over overgewichtspreventie.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00