Nationaal Verenigings Onderzoek van start

gepubliceerd: 23-09-2020

Hoe staat de Nederlandse verenigingswereld er anno 2020 voor? Met deze vraag kwamen De Nederlandse Associatie (DNA) en het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB) bij onderzoeksbureau Panteia. Gezamenlijk werd het Nationaal Verenigings Onderzoek opgezet, hét nationale onderzoek met focus op alle verenigingen in Nederland. Lees hier waarom het onderzoek zo belangrijk is en hoe je als vereniging kunt meedoen.

Verenigingen in Nederland: nog veel onbekend
Verenigingen inspireren, faciliteren, delen kennis en verbinden mensen en organisaties met elkaar. Niet zo gek dus dat de meeste Nederlanders lid zijn van één of meerdere verengingen. Bovendien is er in Nederland nogal wat te kiezen als het om het lidmaatschap van een vereniging gaat. Nergens in Europa is er zo’n dichte populatie van verenigingen, branches, beroepenfederaties en koepel- en belangenorganisaties als in Nederland. Toch weten we niet precies hoeveel verenigingen Nederland telt en hoe groot de economische en sociale betekenis van deze verenigingen is. Zonder een helder beeld van de omvang en meerwaarde van verenigingen is het ook voor individuele verenigingen moeilijker om hun meerwaarde te laten zien.

Het Nationaal Verenigings Onderzoek moet hierin verandering brengen. Door middel van een online vragenlijst wordt onder andere gevraagd hoe verenigingen in elkaar zitten, hoe ze functioneren, hoe ze gefinancierd worden, wat ze doen en wie er actief zijn. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen uitspraken worden gedaan op het niveau van vrijwilligersorganisaties, brancheorganisaties en beroepsorganisaties. Op basis van deze uitkomsten kunnen de deelnemers hun eigen vereniging vergelijken.

Na afronding van het onderzoek worden er diverse bijeenkomsten georganiseerd door De Nederlandse Associatie. Hier worden de uitkomsten van het onderzoek besproken en zal gezamenlijk naar meer duiding worden gezocht. Zo ontwikkelen verenigingen niet alleen zichzelf maar kunnen ze ook meehelpen aan de ontwikkeling van de Nederlandse verenigingswereld.

Meedoen aan het onderzoek
Om een goed beeld te krijgen van de Nederlandse verenigingswereld is het van belang dat zoveel mogelijk verenigingen meedoen aan het onderzoek. Ben of ken jij een vereniging? Dan kun je helpen door het onderzoek in te vullen of door het onderzoek te verspreiden onder je netwerk. Ga hiervoor naar de website van het Nationaal Verenigings Onderzoek. Hier vind je meer informatie over het onderzoek en hoe je kunt meedoen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00