gepubliceerd: 11-10-2018
De bezuinigingen leiden tot diverse beleidswijzigingen. In de enquête is gevraagd welke beleidswijzigingen dit zijn voor de perioden 2012-2014 en 2015-2016. Hieruit kwamen vier beleidswijzigingen naar voren, die voor beide perioden van belang zijn, namelijk:
- Samenwerking met (sociale) partners (hoogst in periode 2015-2016) - Vermindering personeel in de frontoffice (hoogst in periode 2012-2014) - Selectie (en dus reduceren) van de collectie - Zoeken naar mogelijkheden om meer eigen inkomsten te genereren.
Verder kwam uit de enquête naar voren dat de grote meerderheid (87%) van de bibliotheken al bezig is met cultureel ondernemerschap. Hiervan geeft driekwart de bezuinigingen als een belangrijke reden. Belangrijkste belemmeringen die worden ervaren bij cultureel ondernemerschap zijn:
- Competenties van de medewerkers zijn niet passend - Het imago van de bibliotheek bemoeilijkt het vragen van financiering /sponsoring - De subsidieparadox - Nieuwe wet- en regelgeving - De verbinding tussen de bibliotheek en het bedrijfsleven
Aan het onderzoek namen 95 van de 160 bibliotheken deel, door middel van een digitale vragenlijst. Deze respons geeft een goed en representatief beeld van de volledige populatie van bibliotheken. Uit de enquêteresultaten is een selectie gemaakt van bibliotheken waarmee in gesprek is gegaan over cultureel ondernemerschap.
Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Natasha Stroeker, themamanager Arbeidsmarkt & Onderwijs bij Panteia.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00