Panteia: 100.000 mensen weer aan het werk in 2014

gepubliceerd: 11-10-2018

Onderzoeksbureau Panteia presenteert maandag 9 september een pakket maatregelen dat op korte termijn 100.000 mensen aan werk moet helpen.

In de visie van Panteia moeten vooral maatregelen genomen worden die de banenmotor MKB weer flink aan de gang krijgt.

Met een combinatie van substantiële vermindering van de administratieve en inhoudelijke lastendruk door wettelijke verplichtingen, een investeringsimpuls voor het bedrijfsleven én het aanpakken van de mismatch op de arbeidsmarkt, worden er meer arbeidsplaatsen gecreëerd dan er volgens de raming van het CPB in 2014 zullen verdwijnen. En dat terwijl het pakket neutraal uitpakt voor het financieringstekort van de overheid. Het pakket maatregelen is vanmiddag overhandigd aan Mark Verheijen als vertegenwoordiger van de vaste commissie van Economische Zaken (vice voorzitter) en aan Guido Biessen als vertegenwoordiger van de minister van Economische Zaken (loco secretaris-generaal).

100.000 mensen weer aan het werk Panteia draagt – op basis van eigen onderzoek - een aantal concrete maatregelen aan om de werkgelegenheid in Nederland weer groeiende te krijgen. Met het pakket aan maatregelen is het mogelijk om 100.000 arbeidsplaatsen te creëren in 2014. Dit kan door een impuls van 8 miljard euro als gevolg van een substantiële vermindering van de administratieve en inhoudelijke lastendruk te combineren met een investeringsimpuls van 6 miljard euro door verbetering van de financieringsmogelijkheden. En daarnaast door de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken door verbeteringen in de aansluiting tussen arbeidsaanbod en vraag. De investeringsimpuls is een eenmalige stimulans. De beide andere onderdelen stimuleren niet alleen de banencreatie op korte termijn; zij dragen daarnaast bij aan een structurele toename van 220.000 arbeidsplaatsen. De maatregelen moeten dan wel gezamenlijk geëffectueerd worden om op korte termijn resultaat te kunnen boeken.

Minder regeldruk, minder kosten Het kabinet rekent dat met het voorgestane beleid 2 miljard euro op de regeldruk wordt bespaard. Er is echter een ambitieuzere doelstelling nodig van 50% reductie van de administratieve lasten voor bedrijven, ofwel 4 tot 4,5 miljard euro besparing. Daarnaast is een reductie nodig van 25% van de inhoudelijke nalevingkosten, ofwel 2,5 tot 5 miljard euro. Daarmee zou een besparing kunnen worden gerealiseerd van 6,5 tot 9,5 miljard euro. Dat is mogelijk als de overheid daadwerkelijke hervormingen en systeemwijzigingen op wetgevingsterrein doorvoert – op nationaal niveau maar ook in Europees verband -met als uitgangspunt zo min mogelijk nalevingkosten. Kosten kunnen bespaard worden wanneer de overheid bedrijven het recht geeft van elektronisch zaken doen met de overheid. Panteia heeft eerder berekend dat dit een belangrijke impuls is om de administratieve lasten te kunnen halveren.

Investeer in het MKB Dan de investeringsimpuls. Het is volgens Panteia van belang de financieringsmaatregelen af te stemmen op de omvang van het bedrijf. Voor het kleinbedrijf met een financieringsbe-hoefte tot 1 miljoen euro is het belangrijk op korte termijn de funding van Qredits te verhogen met behulp van private investeerders, door bijvoorbeeld obligaties uit te geven. Maak verder Kredietunies mogelijk met een wettelijk kader dat past bij deze markt. Verhoog daarbij het plafond van de borgstelling MKB kredieten (BMKB). Dit ontlast de balans van de banken en geeft snel resultaat omdat de regeling goed bekend is. Zorg ook voor het middenbedrijf - met een financieringsbehoefte tussen 1 en 10 miljoen euro - voor een landelijk dekkend systeem van regionale investeringsmaatschappijen. Hoog de prestatieafspraken voor gerealiseerde investeringen op en fund de regionale ontwikkelingsmaatschappijen daarvoor met 2 miljard euro. Voor funding moet een beroep gedaan worden op de pensioenfondsen. En dan voor zowel het klein als het middenbedrijf als extra investeringsstimulans: verhoog het tarief voor de investeringsaftrek.

Passend werk maken Ten slotte het aanpakken van de mismatch op de arbeidsmarkt. De aanpak moet gericht zijn op bijscholing van het arbeidsaanbod dat net niet over bepaalde kwalificaties of competenties beschikt om openstaande vacatures te kunnen vervullen. Daarnaast moet het aantal praktijkplaatsen voor de beroepsbegeleidende leerweg van het MBO vergroot worden. Voor lastig te vervullen vacatures moet het beroepsbeeld actief verbeterd worden, inclusief het imago van bedrijfstakken. Ook moet er meer gedaan worden in gerichter bemiddelen en scholen op beroepen met tekorten in de grensstreken met Duitsland en België. Dit met de bedoeling om niet alleen het arbeidsaanbod te creëren, maar vervolgens ook om de werkgelegenheid naar Nederland te halen.

Toelichting Vanmiddag 9 september 2013 is in Zoetermeer door onderzoeksbureau Panteia in eigen huis een pakket maatregelen gepresenteerd – op basis van eigen onderzoek - om de werkgelegenheid in Nederland op kort termijn weer groeiende te krijgen. Volgens Panteia moet de werkgelegenheid gestimuleerd worden via het MKB. Burgemeester Aptroot van Zoetermeer heeft hierop aanhakend in zijn openingsrede het lokale ondernemingsklimaat gekenschetst. Het pakket Panteia maatregelen is door algemeen directeur Ton Geerts na zijn presentatie symbolisch overhandigd aan Mark Verheijen als vertegenwoordiger van de vaste commissie van Economische Zaken (vice voorzitter) en aan Guido Biessen als vertegenwoordiger van de minister van Economische Zaken (loco secretaris-generaal). Panteia is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat onderzoek uitvoert naar beleid en de werking van dat beleid op de verschillende sectoren van onze samenleving. Zo voeren we onder meer het onderzoeksprogramma 'MKB en Ondernemerschap' uit, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Het vele en jarenlange onderzoek en de unieke databanken, maken het mogelijk om verschillende maatregelen tegen het licht te houden en deze door te rekenen. Daarbij is nu extra door Panteia aan MKB-ondernemers en brancheorganisaties gevraagd wat er moet gebeuren om de groeikansen die zij zien te kunnen realiseren.

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00