gepubliceerd: 30-08-2021
Om de natuur in Nederland te beschermen moet de stikstofdepositie onder de kritische depositiewaarden (KDW) blijven. Ondanks jarenlange inspanning is de neerslag van stikstof op natuurgebieden nog steeds te hoog. Daarom oordeelde de Raad van State in 2019 dat de Nederlandse overheid nieuwe maatregelen moet nemen om de stikstofdepositie op Natura2000 gebieden te verminderen. De bekendste maatregel hiervan is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen.
Naast het verlagen van de maximumsnelheid zijn er meer mobiliteitsmaatregelen die genomen kunnen worden om de uitstoot van stikstof te verlagen. Denk aan mobiliteitsmanagement, het stimuleren van thuiswerken en het elektrificeren van het wagenpark. Panteia en MuConsult helpen gezamenlijk overheden met het bepalen van de effecten van mobiliteitsmanagement op stikstofdepositie op natuurgebieden.
Hoe gaan wij te werk?
Om de effecten van mobiliteitsmanagement op stikstofdepositie te bepalen doorlopen wij de volgende stappen:
Resultaten
Het onderzoek geeft per maatregel weer wat de verminderde stikstofdepositie is. Deze resultaten worden gepresenteerd in een online interactieve GIS-omgeving. Hier kan de opdrachtgever op interactieve kaarten ook zelf zien wat precies het effect op de stikstofdepositie per Natura2000 gebied is. Ook bevat de online omgeving wat het huidige aandeel stikstofdepositie van mobiliteit op Natura2000 gebieden is.
De resultaten kunnen gebruikt worden om bepaalde (zeer effectieve) maatregelen die de stikstofdepositie verminderen naar voren te halen. Het weten van de effecten van mobiliteitsmanagement op de stikstofdepositie kan een extra bouwsteen zijn voor een afwegingskader. Nu wordt er gekeken naar het effect op de bereikbaarheid en reductie van CO2. Door ons onderzoek kan daar het effect op stikstofdepositie bijkomen. Ons onderzoek kan ook gebruikt worden om te analyseren welke mobiliteitsmaatregelen nodig zijn om bestedingsruimte te creëren. Bijvoorbeeld om een bepaald bouwproject dat in de huidige situatie stilligt doordat de KDW overschreden worden, wél door te laten gaan.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00