Panteia gaat de komende drie jaar opnieuw indicatoren van de kwaliteit van de zorg in zelfstandige klinieken onderzoeken

gepubliceerd: 21-02-2022

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verzamelt jaarlijks kwaliteitsindicatoren bij alle zelfstandige klinieken in Nederland. De IGJ gebruikt deze gegevens voor het risicotoezicht en publiceert jaarlijks een analyse van deze indicatoren. In deze jaarlijkse publicatie worden veel kwaliteitsindicatoren besproken, maar er wordt niet gekeken naar de samenhang met het al dan niet hebben van het ZKN keurmerk. Dit is het meest voorkomende kwaliteitscertificaat bij zelfstandige klinieken en wordt uitgegeven door de brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland. Het ZKN keurmerk bestaat sinds 2006 en heeft als belangrijkste doel om een garantie af te geven voor standaarden van kwaliteit en veiligheid richting patiënt en stakeholders.

 

In het voorjaar van 2018 heeft ZKN aan Panteia gevraagd om de verschillen tussen klinieken met en zonder het ZKN keurmerk te analyseren. Een van de uitkomsten van deze analyse was dat klinieken met het ZKN keurmerk gemiddeld genomen beter scoren op een set van onderzochte kwaliteitsindicatoren dan klinieken zonder dit keurmerk. In 2019, 2020 en 2021 heeft Panteia deze analyses herhaalt, waarna ZKN jaarlijks een notitie met de belangrijkste resultaten publiceerde. ZKN is zo tevreden over de samenwerking met Panteia, dat we deze analyses ook voor de komende drie jaar mogen uitvoeren.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00