Panteia geeft inzicht aan commissie 'Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indiƫ'

gepubliceerd: 26-10-2021

Onder leiding van voormalig minister Jet Bussemaker ging op 25 oktober de commissie ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’ van start. Deze commissie heeft als taak om zowel binnen als buiten het onderwijs te zorgen voor betere kennisverspreiding over voormalig Nederlands-Indië, de dekolonisatie en de komst van mensen vanuit de voormalige kolonie naar Nederland.

 

Panteia leverde belangrijke inzichten die de commissie meeneemt in haar werk. In de eerste helft van 2021 onderzocht Panteia de vormen van educatie die plaatsvinden binnen en buiten het reguliere onderwijs, hoe dit gebeurt, welke inhoud wordt belicht en waar verbetermogelijkheden zijn. Deze inzichten zijn het startpunt voor het werk van de commissie in de komende maanden.

 

Het is belangrijk dat de kennis van de geschiedenis over voormalig Nederlands-Indië wordt versterkt onder alle Nederlanders. Dat stelde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bij de presentatie van de plannen om een extra impuls te geven aan de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap. Hiermee wordt iedereen bedoeld die een geschiedenis heeft met voormalig Nederlands-Indië.

 

Tijdens de bijeenkomst overhandigde Blokhuis het rapport van Panteia met de inventarisatie aan Jet Bussemaker. Naast educatie komt er ook extra aandacht voor erfgoed, contextgebonden zorg en initiatieven vanuit de verschillende gemeenschappen zelf. Deze onderwerpen zijn belangrijke speerpunten voor de brede Indische gemeenschap in Nederland, zo bleek uit een raadpleging door Panteia onder de gemeenschap.

 

De bijeenkomst voor de lancering van de extra impuls aan de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap is terug te kijken op de website van Museum Sophiahof.

 

Lees het rapport hier

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00