gepubliceerd: 11-10-2018
Bevindingen We hebben geconstateerd dat gemeenten de relevantie van de preventieve gezondheidszorg voor ouderen voor hun gemeente erkennen. De meeste gemeenten houden zich bezig met de vraag hoe ze in kunnen spelen op het toenemende aantal ouderen in hun gemeente en de kosten voor het gebruik van voorzieningen kunnen beperken. Preventie kan daarin een belangrijke rol vervullen.
We kunnen concluderen dat veel gemeenten artikel 5a oppakken of dat van plan zijn. Nog niet alle gemeenten zijn weliswaar even ver gevorderd met het verwerken van het onderwerp in de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid en het formuleren van eventuele concrete maatregelen. Daarbij speelt een rol dat veel gemeenten wachten met de uitwerking totdat de nieuwe nota gemeentelijk gezondheidsbeleid moet worden opgesteld.
De gemeenten die actie hebben ondernomen naar aanleiding van artikel 5a (waaronder gemeenten die hebben geconcludeerd dat het bestaande beleid al voldeed aan het artikel) zijn doorgaans van mening dat ze met het bestaande beleid al voor een groot deel voldeden aan artikel 5a. Gemeenten noemen bijvoorbeeld de ouderenmonitor van de GGD, huisbezoeken bij ouderen en overleg met lokale aanbieders van zorg en welzijn als bestaande maatregelen. Deze gemeenten zijn dan ook in beperkte mate nieuwe dingen gaan doen in de preventieve gezondheidszorg voor ouderen. Wel heeft artikel 5a gemeenten aangemoedigd kritisch te bekijken in hoeverre ouderen aan bod komen in het gezondheidsbeleid van de gemeente.
Daarnaast kunnen de gemeenten bij de invulling van het beleid vooral ondersteund worden door concrete voorbeelden van maatregelen die de gemeente kan nemen, mogelijkheden om de effectiviteit van de maatregelen te verbeteren (zoals het bereik onder ouderen) en mogelijkheden om huisartsen bij het overleg over preventieve zorg te betrekken.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00