Samen optrekken in economisch beleid

gepubliceerd: 11-10-2018

Het onderzoek is gericht op een breed veld: van industrie tot zakelijke dienstverlening en van detailhandel tot bedrijven aan huis. Panteia mocht deze pilot voor de rekenkamer en -commissie uitvoeren.

De rekenkamer Capelle aan den IJssel en rekenkamercommissie Krimpen aan den IJssel hebben in 2012 een onderzoek opgestart naar het economische beleid in beide gemeenten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de twee gemeenten veel met elkaar gemeen hebben, maar ook veel van elkaar verschillen als het om de lokale economie gaat.

De overeenkomsten Het economische beleid in beide gemeenten laat zich het best typeren door een pragmatische insteek. Er wordt zo min mogelijk beleid op papier uitgewerkt. Het doel is om ondernemers binnen de gestelde kaders de ruimte te bieden om te ondernemen. Dit is terug te zien in de ondernomen activiteiten die veelal probleemgestuurd en gebiedsgericht zijn. Kenmerkend voor een dergelijke aanpak zijn de korte lijnen tussen de ondernemer enerzijds en de bestuurders en ambtenaren bij de gemeenten Capelle en Krimpen anderzijds.

Een andere overeenkomst tussen de twee gemeenten zijn de beperkte middelen (financieel, organisatorisch, menskracht) die zij tot hun beschikking hebben. Hiermee kunnen zij niet echt het verschil maken. Hun lokale economie is immers een regionale economie waarin de grote buur Rotterdam leidend is. In het aantrekken van grote internationale bedrijven en het oplossen van de kantorenleegstand kunnen zij bijvoorbeeld alleen succesvol opereren in samenwerking met Rotterdam, wat overigens ook gebeurt. Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel houden zich veel bezig met het bestaande bedrijfsleven, de herstructurering van bedrijfslocaties, het groeiende zzp-schap, de ontwikkeling naar duurzaam ondernemen en andere nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen. Allemaal zaken die direct neerslaan op de lokale economie.

De verschillen Het aantal gevestigde bedrijven is in Capelle aan den IJssel drie keer zo groot als in Krimpen aan den IJssel. In Capelle domineren de dienstverlening, staan relatief veel kantoren leeg en starten jaarlijks veel bedrijven. In Krimpen domineren de maakindustrie, maritieme sector en detailhandel, zijn de bedrijven relatief kleinschalig en hebben ondernemers een sterke binding met de gemeente. Het economische profiel van de gemeenten verschilt dus sterk. Een ander belangrijk verschil is dat Krimpen een meer landelijk karakter heeft, daar waar Capelle een meer verstedelijkte gemeente is. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het voorzieningenniveau en de sociaaldemografische kenmerken. Sommigen zullen zeggen dat Krimpen beter past bij de regio Krimpenerwaard dan bij de regio Rotterdam. Dit is precies het dilemma waarvoor deze gemeente staat en het verschil tussen beide gemeenten samenvat.

Samenwerking Beide gemeenten werken op dit moment nog niet veel samen. Als er al sprake is van samenwerking, heeft dit te maken met ICT (bedrijfsvoering) of het sociale en culturele domein (bibliotheek, Werkplein). Er wordt nu gezocht naar samenwerkingsmogelijkheden op voorzieningenniveau. Vooralsnog ligt een economische samenwerking in de volle breedte niet voor de hand; wel een samenwerking op deelaspecten. Eén van die deelaspecten betreft de detailhandel. De gemeenten zien namelijk hun koopkrachtbinding geleidelijk aan weglekken naar de Rotterdamse regio. Deze ontwikkeling kan een halt toe geroepen worden door een aantrekkelijk en gevarieerd winkelaanbod. Met een gemeenschappelijke detailhandelsvisie zouden Capelle en Krimpen samen kunnen optrekken in economische beleid, ook al zijn ze nog zo anders.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00