gepubliceerd: 11-10-2018
Het onderzoek liet zien dat de klachtenregeling breed is doorgevoerd in de sector. Zo goed als alle scholen hebben een klachtenregeling en zijn aangesloten bij een klachtencommissie. Hoewel scholen in het primair en voortgezet onderwijs gemiddeld vaker met klachten te maken hebben dan tien jaar geleden, gaan ze daar bijna altijd goed mee om. Twee derde van de besturen stelt dat klachten ook invloed hebben op het schoolbeleid, vooral als het gaat om het verbeteren van de communicatie met ouders.
Daarnaast zien we een aantal knelpunten. De verantwoording van besturen over hoe ze met klachten omgaan moet nog beter. Een deel van de ouders, leerlingen en docenten ervaart drempels om een klacht op school in te dienen. Daarnaast is een op de tien klagers ontevreden over de manier waarop school met de klacht omging. Toch wordt de gang naar een externe klachtencommissie weinig gemaakt. De landelijke klachtencommissies worden door klagers niet als een laagdrempelige voorziening ervaren. Daarnaast verwachten klagers iets anders dan de klachtencommissies kunnen bieden. Het functioneren van de klachtencommissies is de afgelopen jaren op onderdelen wat verbeterd. Ze lopen daarbij op tegen het wettelijke kader. De uitvoering kan doelmatiger en er zijn verschillen in de uitvoeringskwaliteit van de commissies.
In het rapport doen de onderzoekers een aantal aanbevelingen. De staatssecretaris gaat in zijn beleidsreactie in op deze aanbevelingen. Daarnaast onderzoeken de landelijke klachtencommissies op dit moment hoe ze effectiever, efficiënter en meer uniform kunnen werken.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00