Schoon huis, schoon geweten? Grip op de markt voor dienstverlening aan huis

gepubliceerd: 11-10-2018

De regelgeving rondom dienstverlening aan huis staat onder druk. Het kabinet zit met een dilemma: de roep om de arbeidspositie van huishoudelijk personeel te verbeteren wordt steeds luider.Panteia is gevraagd deze markt in kaart te brengen.

Het kabinet ziet zich gesteld voor een dilemma: de roep om de arbeidspositie van huishoudelijk personeel te verbeteren wordt steeds luider. Tegelijkertijd kan meer regelgeving ertoe leiden dat werksters, oppassen en klusjesmannen hun werk verliezen of (nog meer dan nu) in het zwarte circuit verdwijnen. Om een antwoord te vinden op dit dilemma is in 2012 de Commissie Dienstverlening aan Huis ingesteld. De Commissie heeft daarvoor allereerst zicht nodig op de aard en omvang van de markt voor dienstverlening aan huis.

Om het voor particulieren makkelijker te maken iemand in te huren voor klussen in en om het huis, is in 2007 de Regeling Dienstverlening aan Huis ingevoerd. Op grond van deze Regeling hoeven huishoudens voor hun huishoudelijke hulp geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen af te dragen. Huishoudens kunnen zo zonder hoge (administratieve) lasten een schoonmaker, oppas of alfahulp inhuren, zonder dat dit huishoudelijk werk in het illegale circuit verdwijnt. Keerzijde is echter dat de huishoudelijke hulp hiermee ook minder arbeidsrechten heeft. Zo is deze niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of ontslag en bouwen zij vaak geen pensioen op.

Dit is in strijd met het ILO-verdrag 189 inzake Decent Work for Domestic Workers. Dit verdrag verplicht ratificerende staten ertoe om huishoudelijk personeel dezelfde rechten toe te kennen als andere werknemers. De druk op Nederland om dit verdrag te ratificeren groeit. De vraag is echter wat de gevolgen van een eventuele ratificatie voor de markt voor Dienstverlening aan huis zullen zijn. Er wordt gevreesd voor een krimp van de markt, een groei van het zwarte circuit, of de noodzaak van een kostbaar stelsel van overheidssubsidies wanneer de regels voor de inhuur van huishoudelijk personeel worden aangescherpt.

De opdracht aan de Commissie Dienstverlening aan Huis was daarom om de gevolgen van een eventuele ratificatie van het verdrag te onderzoeken en te kijken naar een mogelijke verbetering van de positie van huishoudelijk personeel in Nederland. In opdracht van de Commissie heeft Panteia de vraag- en aanbodzijde van de markt voor dienstverlening aan huis in kaart gebracht.

Kernvragen daarbij zijn die naar de huidige omvang en samenstelling van de markt en de arbeidspositie van het personeel dat op deze markt werkzaam is. Met een enquĂȘte onder 15.000 huishoudens in Nederland hebben we onderzocht hoe groot de markt en de verschillende marktsegmenten zijn. Ook zijn we nagegaan in hoeverre huishoudens zich aan de huidige regels houden en hoe de vraag zou reageren op beleidswijzigingen. In 32 diepte-interviews brachten we kennis, houding en gedrag van aanbieders van dienstverlening aan huis kaart.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00