gepubliceerd: 11-10-2018
Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben schulden. Iets meer dan één op de zes Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden of loopt het risico die te krijgen.
In 2009 ging het om ruim 890 duizend huishoudens, vorig jaar is dat aantal gestegen naar 1,2 miljoen. Bij tussen de 373.000 en 531.000 huishoudens is sprake van problematische schulden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Huishoudens in de rode cijfers’ van Panteia.
Schulden zijn zelden het gevolg van één oorzaak. Veelvoorkomende oorzaken bij huishoudens met een risico op problematische schulden zijn: gebrekkig financieel beheer, een te hoge levensstandaard of een plotselinge terugval in inkomen door ontslag, echtscheiding, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Door de crisis komt de laatste oorzaak vaker voor.
Huishoudens met schulden proberen vaak hun financiële situatie te verbeteren. Oplossingsstrategieën zijn: bezuinigen, verwerven van meer inkomen en het lenen van geld. Ook ontvangen veel mensen hulp uit de omgeving. Ongeveer een achtste van de huishoudens in een risicosituatie doet niets om de financiële situatie te verbeteren, omdat zij de achterstanden niet als last ervaren.
De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen in het rapport. Het belang van schuldenpreventie door gemeenten, werkgevers, banken en onderwijsinstellingen neemt toe. Voor huishoudens die niet (meer) zelf in staat zijn om problemen op te lossen, moeten de ervaren drempels voor gemeentelijke schuldhulpverlening worden geslecht. Veel huishoudens durven namelijk geen gebruik te maken van schuldhulpverlening. En bij huishoudens die schuldhulpverlening ontvangen, is het van belang om verwachtingen te managen en ze zo snel mogelijk weer financieel zelfstandig te maken. De gemeente kan rust en stabiliteit brengen, maar moet ook zo snel mogelijk weer het huishouden financieel op eigen benen laten staan.
Voor persvragen kunt u contact opnemen met: Simone Braun (woordvoerder SZW) SBraun@minszw.nl 070-333 4251
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00