gepubliceerd: 11-10-2018
Panteia heeft voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken berekeningen gemaakt wanneer gemeenten en maatschappelijke organisaties beleid voeren op preventie en het vroeg signaleren van schulden bij burgers.
Deze ‘schuldpreventie’ blijkt een veelvoud aan besparingen op te leveren. In een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over 'vroegsignalering' en preventie bij schulden, wordt “Vroeg Eropaf “ genoemd als een van de goede methodes om bemoeizorg in een vroeg stadium te geven. Woningcorporaties, energiebedrijven, ziektekostenverzekeraar Agis, maatschappelijk werk en de gemeente Amsterdam werken samen. Als iemand twee maanden betalingsachterstand heeft, wordt dat gemeld. Dan neemt Vroeg Eropaf contact op. Is de 'klant' bereid mee te werken, dan komt er een plan van aanpak; om afsluiten van energie of het uitzetten van de schuldenaar te voorkomen.
Klijnsma citeert nog twee projecten in de brief, die volgens haar een goede bijdrage leveren bij het terugdringen van schulden. Het gaat om jongerenproject Fix up your life in Tilburg en het project Kubus in Almere. Dat laatste onderzoekt op microniveau van enkele huizen, met alle beschikbare gegevens, of er mogelijk problemen komen. Lijkt dat het geval, dan kan al in een heel vroeg stadium hulp worden geboden.
Panteia heeft de drie projecten geanalyseerd en stelt dat iedere euro die in de projecten is geïnvesteerd, zichzelf ruimschoots terugbetaalt. Panteia rekende bij de lancering van de website businesscases.effectieveschuldhulp.nl voor dat de kosten van Fix up your life, dat zich op jongeren met schulden richt, 200.000 euro per jaar zijn. De samenleving bespaart 500.000 euro. "Het gaat om kosten van uitzettingen, uitkeringen of verplichte re-integratie. We hebben conservatief gerekend."
Staatssecretaris Klijnsma wil de drie projecten onder de aandacht van andere gemeenten brengen. "Zo hoeven we niet overal opnieuw het wiel uit te vinden." De staatssecretaris stelt vanaf volgend jaar structureel 90 miljoen euro beschikbaar.
(Bron: Brabants Dagblad, Wilko Voordouw – 24 mei 2014)
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00