Transportplatforms: Kans of bedreiging?

gepubliceerd: 13-10-2020

De digitalisering van de transportsector zit in een versnelling. En daarmee is de opkomst van digitale transportplatforms onontkoombaar. Panteia heeft in opdracht van TVM op een rij gezet welke kansen en bedreigingen deze platforms bieden. 

De platforms claimen dat ze de internationale handel sneller, efficiënter, eenvoudiger en veiliger maken en dat de markt straks niet meer zonder kan. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat het klantcontact van traditionele bedrijven als grote meerwaarde wordt gezien ten opzichte van platforms. Tegelijkertijd blijken bemiddelingsplatforms zonder eigen producten geen sterke factor in tijden van crisis. Een van de belangrijkste conclusies is dat logistieke dienstverleners en transporteurs hun ogen vooral niet moeten sluiten voor de snelle opkomst van de digitale platforms, maar hier juist tijdig en zorgvuldig op moeten anticiperen.

Traditionele logistieke bedrijven werden altijd beschermd door een relatief hoge toetredingsdrempel, lange-termijnrelaties met klanten en gesloten systemen. Platforms breken hier doorheen. Data wordt continu gegenereerd en kan overal worden gebruikt.

Omdat de traditionele businessmodellen onder druk komen te staan, zullen bedrijven de platformeconomie moeten omarmen. TVM Thomas van Noort: “Het is niet simpelweg ‘ja, meedoen’ of ‘nee, doe het niet’. We zien wel degelijk kansen in platforms, bijvoorbeeld in lege ritten, en het is altijd goed om te kijken naar jouw toegevoegde waarde in de transportketen. Maar er zijn ook risico’s: als je er te diep in zit, kom je er niet meer uit. Niets doen is ook een optie, als je het maar bewust doet. Het zou onverstandig zijn om je ogen te sluiten voor wat gaande is in de markt”.

Meer weten? Lees hier het gehele rapport: Platformeconomie in transport en logistiek: omarmen of vermijden?

Ook is de tweede Greenpaper uit "De impact van de coronacrisis en Brexit op de logistieke ketens". Lees het artikel en het gehele rapport hier

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00