gepubliceerd: 24-10-2018
Op welke manier kun je mensen aanzetten tot gezond gedrag? Hoe verminderen we het aantal voortijdig schoolverlaters? Is het inzetten van anti-pestprogramma’s effectief? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen waarop beleidsmakers een antwoord zoeken.
Bij het ontwikkelen van beleid is het van belang om rekening te houden met zowel de bewuste als onbewuste gedragsmechanismen. Daarnaast hebben beleidsmakers altijd te maken met de fysieke en sociale context van een individu waar zij rekening mee moeten houden. Beleidsinstrumenten staan namelijk nooit op zichzelf, maar zijn altijd in interactie met de omgeving waarbinnen het beleid plaatsvindt. Bovendien ‘werkt’ beleid vaak verschillend voor diverse doelgroepen. Alleen door rekening te houden met zowel bewuste als onbewuste gedragsmechanismen en met de context waarbinnen beleid plaatsvindt, ontwikkel je effectief en efficiënt beleid dat de beoogde resultaten oplevert. In onze woorden: Gedragsbewust Beleid.
Gedragsbewust Beleid is een integrale aanpak die door Panteia is bedacht om beleidsmakers te helpen om gedrag te begrijpen en te beïnvloeden. Het analytisch kader is een kapstok, waarmee we gedrag ontrafelen en verklaren. Met verschillende instrumenten meten we gedrag en vertalen we onderzoeksresultaten naar concrete acties voor de praktijk.
Gedragsbewust Beleid: analytisch kader
Panteia ontwikkelde een interdisciplinair analytisch model dat helpt om grip te krijgen op bewuste en onbewuste gedragsmechanismen en de context waarbinnen dit gebeurt. Het beleid zorgt voor bepaald gedrag en het gedrag leidt tot bepaalde effecten, bedoeld of onbedoeld. In dit kader komen inzichten uit de gedragseconomie, psychologie, sociologie en bestuurskunde samen; een ‘kapstok’ waarmee we het gedrag om ons heen proberen te begrijpen en verklaren.
In dit model worden drie cirkels gepresenteerd, waarbij de middelste cirkel centraal staat. Hierbij gaat het om het beleid, dat zorgt voor bepaald gedrag en het gedrag leidt tot bepaalde effecten. Deze effecten kunnen bedoeld of onbedoeld zijn.
Er is een groot scala aan gedragsmechanismen. Deze zijn grofweg in te delen in drie categorieën:
Meer informatie over de symposia Gedragsbewust Beleid
Bekijk onze referentieprojecten Gedragsbewust Beleid
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.
Bel ons op: 079-322 20 00