Vrouwen op de arbeidsmarkt

De uitdaging om het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten, kan onmogelijk vanuit één enkel beleidsperspectief worden beantwoord. Panteia’s interdisciplinaire expertise, maakt dat zij een uitstekende partij is om op dit onderwerp onderzoek uit te voeren.

Talloze onderzoeken laten de meerwaarde van het hebben van een diverse organisatie zien. Een belangrijk voordeel is dat hiermee het arbeidspotentieel wordt vergroot doordat meer werknemers beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen tekorten op de arbeidsmarkt worden opgelost. Binnen een aantal sectoren is dit een prangend probleem; zij dreigen hun huidige personeel te verliezen doordat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken of doordat de sector aan aantrekkelijkheid inboet. Tegelijkertijd hebben zij moeite om deze posities opnieuw in te vullen. Naast het verbreden van het arbeidsmarktpotentieel, draagt (gender)diversiteit positief bij aan productiviteit, het behoud van arbeidskapitaal, veiligheid alsook teamgeest en diepere verbondenheid tussen werknemers en werkgevers.

 

Diversiteit op de arbeidsmarkt heeft allerlei facetten, waaronder geslacht, leeftijd, ras, seksuele geaardheid en lichamelijke of psychische aandoeningen. Panteia is actief op al deze thema’s, maar recent in het bijzonder ook op het gebied van de rol van vrouwen in organisaties. Pantiea heeft diverse studies gedaan in Europees, nationaal en regionaal verband. De rol van vrouwen in organisaties is één.

 

Wat kan Panteia doen?

Panteia is een gerenommeerd onderzoeksbureau met expertise op de terreinen sociale vraagstukken, economie en ondernemerschap alsook transport en mobiliteit. Daarnaast beschikt Panteia over een data- en marktonderzoekafdeling. Hierdoor is Panteia in de perfecte positie om interdisciplinair onderzoek uit te voeren. Dat is in het vraagstuk van vrouwen op de arbeidsmarkt essentieel: het vergroten van het arbeidspotentieel onder vrouwen kan onmogelijk vanuit één beleidsperspectief worden beantwoord. Vooral waar het gaat om sectoren waar vrouwen reeds sterk ondervertegenwoordigd zijn. Dit vraagstuk speelt in een complexe dynamiek van factoren op nationaal, sectoraal en individueel niveau. Panteia’s expertise in de verschillende beleidsterreinen en de rol van gender hierin, maakt Panteia tot dé partij om onderzoek op het gebied van vrouwen op de arbeidsmarkt uit te voeren.

 

Met onze gevarieerde ervaring op het thema, uitgevoerd voor Europese Commissies tot aan gemeenten, is Panteia in staat om diverse soorten onderzoeken uit te voeren. Onderzoeken die de beleidsmakers van vandaag ondersteunen strategieën uit te zetten voor morgen. We hebben een track record in evaluaties van genderbeleid, onderzoeken naar de dynamiek achter integratie en opwaartse mobiliteit van vrouwelijk personeel in het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt in zijn geheel, alsook praktische kennis en ervaring om meer vrouwen richting specifieke sectoren en functies te bewegen.

 

Meer weten?

Onderstaand vindt u een selectie van de studies die Panteia op het gebied van vrouwen op de arbeidsmarkt heeft uitgevoerd. Voel u vrij om vrijblijvend contact met ons op te nemen over de mogelijkheden om uw kennisvraag te vertalen naar een concreet onderzoek.

 

 

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00