Arbeidsmarkt in transport en logistiek

De technische ontwikkelingen in de transport en logistiek gaan razend snel en dit vergt veel van werknemers. Traditionele beroepen zoals chauffeurs, machinisten, reizigersbegeleiders en magazijnmedewerkers veranderen, en misschien zullen sommige beroepen op termijn niet meer nodig zijn. Terwijl voor andere beroepen grote krapte dreigt. Om dit in goede banen te leiden zal er veel moeten veranderen op de arbeidsmarkt, zoals het bijscholen van personeel en het aantrekken en behouden van goede werknemers. Wie? Hoe? Wij denken graag mee!

 

Onze expertise

Onze jarenlange expertises op de thema’s transport en arbeidsmarkt komen met regelmaat samen in onze onderzoeken. Wij ondersteunen opdrachtgevers door inzicht te bieden in (te verwachten) ontwikkelingen binnen de sector en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt. Hierbij spelen bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen een rol, die andere kennis en vaardigheden vragen van werknemers. Omgekeerd bieden we inzicht in veranderingen op de arbeidsmarkt die gevolgen hebben voor de bedrijvigheid in de sector. Denk aan de toenemende krapte in allerlei belangrijke logistieke en technische beroepen. Het werven van gekwalificeerd personeel in alle transportmodaliteiten vereist aandacht voor training, ontwikkeling, vitaliteit en de werk-privé balans van werknemers. Ook is het aantrekken van vrouwelijke werknemers een punt dat aandacht heeft in de sector. Het grensoverschrijdende karakter van werkzaamheden binnen een deel van de transportsector werpt daarbij een groot aantal vraagstukken op rond bijvoorbeeld veiligheid en werktijden, eerlijke concurrentie, rechtvaardige beloning en samenwerking in handhaving.

 

Door meer zicht te geven op de stand van zaken, het geven van prognoses en het formuleren van aanbevelingen, helpen wij de transportsector om haar concurrentiepositie te verstevigen. Onze expertise op het gebied van arbeidsvoorwaarden leidt tot gedetailleerd inzicht in arbeidsomstandigheden en (collectieve) arbeidsovereenkomsten.

Het onderzoek van Panteia is toekomstgericht en vormt een solide basis voor beleidsbeslissingen om te komen tot een gebalanceerde arbeidsmarkt, goede arbeidsomstandigheden en aansluiting van de kennis en vaardigheden van het personeel op ontwikkelingen.

 

Opdrachtgevers

Wij hebben een groot aantal onderzoeken uitgevoerd naar werken in de transport en logistieke sector voor zowel internationale opdrachtgevers (de Europese Commissie, internationale brancheorganisaties, Europese sociale partners) als opdrachtgevers binnen Nederland (ministeries, vervoerders, brancheorganisaties, sociale fondsen, human capital tafel).

 

De scope van onze onderzoeken varieert daarmee ook van transport en logistiek in brede zin (alle transportmodaliteiten) tot focus op één modaliteit, zoals wegvervoer, binnenvaart en spoorvervoer. De geografische reikwijdte is ook divers: van onderzoeken die de gehele EU beslaan tot nationaal niveau of regionaal niveau.

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00